Kasvispizzaa kesäkurpitsapohjalla

Kerroin joku aika sitten innoissani siskolleni tehneeni gluteenitonta kasvispizzaa. Siskon mies ihmetteli, miten teen pizzapohjan, jos en käytä jauhoja (gluteenitonhan ei tarkoita sitä etteikö voisi käyttää gluteenittomia jauhoja). Vastaus voi monille tulla vähän yllätyksenä: pääraaka-aine pohjaan on kesäkurpitsa. Se ei tietenkään ole samalla tavalla rapea kuin perinteinen pizzapohja, mutta olen huomannut, että ainakin itse hyväksyn pizzaksi kaiken, mikä maistuu tutulta. Tässä tapauksessa riitti oreganon ja basilikan ja tomaatin käyttäminen. Jauhelihapizza vaatii seurakseen myös ananaksen ja tomaatin, mutta ei välttämättä pohjaa lainkaan, kunhan liha on maustettu oikein.

kasvispizza

POHJA:

1 keskikokoinen (kaupasta ostettu) kesäkurpitsa
n. 100 g parmesaanijuustoa
2 kananmunaa
n. 0,75-1 dl mantelijauhoa
1 rkl psylliumia
n. 1/2-1 tl suolaa

Pohjassa sitovia aineksia ovat kananmuna, juusto ja psyllium. Mantelijauhossa ei ole sitkoa, joten psyllium on hyvä lisä, sillä se sitoo nestettä ja pitää rakennetta kasassa muutenkin.

TÄYTE:

tomaattimurskaa
3 tomaattia
2 sipulia
puolikas keltainen paprika
1 jättiherkkusieni
n. 1,5 dl juustoraastetta (edam/mozzarella)
(n. 1/2 tl mustapippurirouhetta)
kuivattua oreganoa
tuoretta basilikaa

kasvispizza kesäkurpitsapohjalla

Pohjan voi valmistaa kahdella tapaa. Jos keittiöstä löytyy blenderi, voit pilkkoa kesäkurpitsan ensin pieniksi kuutioiksi ja surauttaa sen kananmunien kanssa sileäksi ja lisätä siihen sitten raastetun parmesaanijuuston, mantelijauhot ja psylliumin. Jos blenderiä ei ole, raasta kesäkurpitsa ja juusto samalla terällä yhtä hienoksi. Purista kesäkurpitsasta vedet joko siivilän läpi tai kerää raaste esim. harsokankaaseen ja purista neste joko vääntämällä harsokangasta kireämmälle tai puristelemalla raastetta kädellä kankaan läpi. Harson avulla veden saa mielestäni pois paremmin kuin siivilällä. Kesäkurpitsaraaste kannattaa myös oikeasti puristaa kuivaksi, sillä muuten pohjasta tulee liian pehmeä eikä se pysy kasassa lainkaan.

Laita uuni lämpenemään 230 C asteeseen.

Sekoita juusto ja valutettu kesäkurpitsaraaste keskenään, lisää suola sekä mantelijauho ja psyllium ja sekoita tasaiseksi. Taikinasta ei saa samanlaista palloa kuin jauhopohjaisesta taikinasta saisi, mutta se ei ole tarpeen. Kippaa taikina pellille leivinpaperin päälle (tämä taikina riittää puolikkaalle pellille) tai pyöreään vuokaan jonka halkaisija on n. 24 cm. Paista valmiissa uunissa n. 15-20 minuuttia, kunnes pohja on kevyesti rusehtava.

kasvispizza kesäkurpitsapohjalla

Pohjan ollessa uunissa pilko ja viipaloi täytteet. Herkkusieniä ja sipuleita voi halutessaan esikypsentää pannulla (kuullotin sipulit pehmeiksi). Kun pohja on valmis, nosta se uunista, anna jäähtyä hetki ja levitä sitten tomaattimurska päälle ja muut täytteet. Sirottele juusto ja mausteet päällimmäisiksi ja lykkää pizza vielä uuniin n. 10 minuutiksi, tai siihen asti kunnes juusto on sulaa.

Valmista nautittavaksi!

kasvispizza

Mainokset

Yksi kommentti artikkeliin ”Kasvispizzaa kesäkurpitsapohjalla

  1. Paluuviite: Tortillaa ilman tortillaa | Laivakokin keittiö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s