Gluteenittomat porkkana-tattarisämpylät

Olen jo jonkun viikon mieluillut leipää jossain muodossa, mutta en huoli kaupan gluteiinittomia leipiä kuin aivan äärimmäisessä hädässä, jos silloinkaan. Ne ei maistu miltään, on täynnä kaikkea sellaista, mikä ei edes kuulosta ruualta ääneen sanottuna ja sen lisäksi ne on vielä kalliitakin. Huono diili siis kaikin puolin.

gluteenittomat porkkana-tattarisämpylät

Sain kummitädiltäni tattarileipäohjeen, mutta se oli vähän haastavanpuoleinen sikäli, että koko prosessiin menee yhteensä kolme vuorokautta. Even luona vieraillessa aika ei tällä kertaa riittänyt siihen, mutta pienen googlettamisen jälkeen löysin Savon Sanomista hyvän alun. Jostain syystä olen vähän vastahankainen käyttämään mitään gluteiinittomia jauhoseoksia, joten päätettiin vähän soveltaa. Lopputulos näyttää tältä:

Tekee n. 11 sämpylää.

2,5 dl vettä
25 g hiivaa (puoli pussia kuivahiivaa)
n. 3 rkl siirappia
3 pientä porkkanaa raasteena
1 tl suolaa
n. 300 g tattarijauhoa
n. 2 dl karkeaa riisihiutalejauhoa
0,5 dl rouhittua pellavansiementä
3 rkl / 0,5 dl pehmeää voita
70 g juustoraastetta
voiteluun vettä tai kananmunaa

Minun kontribuutio tähän ohjeeseen oli lähinnä lisää siirappia ja ”jotain siemeniä” ja juustoa (en ollut varma onko tattari- tai riisihiutalejauhoissa kummassakaan minkäänlaista sitkoa, niin tarjosin juustoa vaihtoehdoksi varmuuden vuoksi – plus se on muutenkin hyvää). Eve mittoi jauhot melkolailla summamutikassa, joten kannattaa vähän tarkkailla taikinan koostumusta kun tekee. Mieluummin lisää jauhoja vähän kerrallaan, niin taikina jää vähän tahmeaksi ja siten pehmeäksi ja meheväksi. Liikaa jauhoja = kuiva ja kova sämpylä.

gluteenittomat porkkana-tattarisämpylät

Liuota hiiva haaleaan veteen. Eveltä löytyi kuivahiivaa, joten se vaatii 42-asteisen veden. Sekoita ja lisää muut aineet. Eve vaivasi taikinan sekoituskauhalla ja minä lähmin sitä vielä vähän yksikätisesti, mutta koska taikina jätettiin tahallisesti vähän kosteaksi/tahmeaksi, sen vaivaaminen käsin johti lähinnä taikinaisiin käsiin.

Anna kohota n. 20 minuuttia. Mitään massiivista turpoamista ei kannata odottaa, kun kyse ei ole vehnäjauhoista.

Nostele kahdella lusikalla pellille leivinpaperin päälle pieniksi kasoiksi. Anna kohota vielä ainakin 10 minuuttia.

Voitele sämpylät ja paista 225 C asteessa n. 15 minuuttia.

gluteenittomat porkkana-tattarisämpylät

Jos kaikki ei mene kerralla, säilytä jääkaapissa ilmatiiviissä rasiassa, niin eivät pääse kuivumaan heti. Ja vaikka tuntuisivatkin vähän kuivilta seuraavana päivänä, se korjaantuu helposti, kun laittaa vähän voita päälle ja käyttää 30 sekuntia mikrossa ennen syömistä.

gluteenittomat porkkana-tattarisämpylät

Valitettavasti leivän päälle löytyi vain voita ja kinkkua, mutta esim. kurkku tai tomaatti olis varmaan kruunannut tämän, vaikka hyvää se oli näinkin!

Advertisements

Yksi kommentti artikkeliin ”Gluteenittomat porkkana-tattarisämpylät

  1. Paluuviite: Viljaton siemenleipä | Laivakokin keittiö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s