Herkulliset paleoletut

Pienen tauon jälkeen olen paikalla taas. Käänsin laivan keulan kohti Pohjoista pitkästä aikaa, tulin isän avuksi hoitamaan koiria. Tarkoitus oli päivittää jo vähän aiemmin uusia reseptejä, mutta kymmenen koiranpentua kummasti vie huomiokyvyn… Anyway, tällä kertaa luvassa on lettuja!

Letut tuntuu olevan yleinen aamupala Amerikassa, vaikka Suomessa niitä on ainakin meillä syöty yleensä jälkiruokana. Kun olin pieni, äiti teki lettuja melko usein, mutta en koskaan oikein ymmärtänyt muiden hinkua syödä niitä, koska minusta ne oli joko liian rasvaisia, mauttomia ja yleensä sain vielä vatsakipuja niistä. Kyse ei ole niinkään siitä, että äidin letuissa olis jotain vikaa vaan enemmänkin siitä, että olen jälkeenpäin tajunnut jätettyäni vehnän pois, miten mautonta vehnäjauho on. Ja nykyään perinteisiin lettuihin menevän sokerin määräkin vähän kauhistuttaa – varsinkin, kun itse vielä söin letut sokerilla enkä niinkään hillolla.

Tähän reseptiin törmäsin Briteissä ollessani, joskin kokeilin sitä muistaakseni vasta Suomeen palattuani. Ilahduttavan hyvänmakuinen, yksinkertainen ja ehkä parasta, gluteeniton!

paleotetut

Jos reseptin tuplaa, siitä saa pannukakun.

1 ja 1/2 kuppia mantelijauhoa
1 tl leivinjauhetta
1/4 tl suolaa
1/2 tl kanelia tai kardemummaa
3 isoa kananmunaa
4 rkl kookosmaitoa (todennäköisesti myös kaura- tai soijamaito käy)
2 rkl (juoksevaa) hunajaa
1 tl vanilja-aromia tai puolikkaan sitruunan mehu

marjoja/hedelmiä
juoksevaa hunajaa
neitsytkookosöljyä paistamiseen

Jos maidottomuus ei ole välttämätöntä, voi letut paistaa myös voissa ja kookosmaidon sijaan todennäköisesti voi käyttää tavallista maitoa. Testasin tosin itse toissapäivänä käyttämällä kermaa, ja se ei jostain syystä antanut aivan haluttua koostumusta, vaikka maussa ei ollutkaan moittimista. Vika voi kyllä olla myös siinä, että täällä ollessani jouduin käyttämään muumimukia mantelijauhon mittaamiseen virallisen kuppimitan sijaan. (Olin laiska enkä jaksanut etsiä desimittaa).

_MG_6835

Yhdistä kuivat aineet keskenään keskikokoisessa kulhossa ja sekoita hyvin.

Isommassa kulhossa sekoita keskenään munat, käyttämäsi maito, hunaja ja vanilja-aromi tai sitruuna. Kun kaikki on tasaisesti sekaisin, lisää joukkoon kuivat aineet ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Anna istua hetki, taikinan pitäisi paksuuntua hieman n. 5-10 minuutin kuluessa.

Lämmitä lettupannu keskilämmölle, lisää käyttämäsi rasva ja n. puolitoista ruokalusikallista taikinaa per lettu. Silloin se pysyy kasassa ja paistuu suht taisaisesti. Jos käytät tavallista paistinpannua, pidä letut pienikokoisina, jolloin niitä on helpompi kääntää ilman, että ne repeävät.

Paistaessa kannattaa huomioida se, että kookosmaito palaa herkästi (samoin kuin esim. laktoositon maito) – hyvä esimerkki kuvissa. Myös mantelijauhojen käyttö vaikuttaa palamiseen. Kun letun reunat alkavat kovettua, kippaa lettu toiselle kyljelleen ja paista kunnes kypsää. Kiinnitä huomiota hellan lämpöön ja säädä sitä tarvittaessa.

Kun letut ovat valmiita, tarjoile ne lämpiminä. Sirottele päälle marjoja tai hedelmiä ja vähän juoksevaa hunajaa, ja lautasella on terveellinen ja maukas aamupala, välipala tai jälkiruoka!

Advertisements

4 kommenttia artikkeliin ”Herkulliset paleoletut

  1. Resepti vaikuttaa hyvältä. Tarkistan vielä maidon määrän. 4 rkl maitoa? Ja mikähän olisi dl-mitta kahvikupin sijaan?n 2,25, jos kkp on 1½dl vai laskinko oikein? Montako tuon kokoista lettua tuosta annoksesta taikinaa tulee n.

    • 4 rkl on oikein. Riippuen vähän mitä maitoa käytät ja miten paksulta tai löysältä taikina vaikuttaa, voit tietenkin lisätä tai laittaa vähemmän. Taikinan on tarkoitus olla juoksevaa.

      1 kuppi on 250 ml, puoli kuppia on 125 ml, eli tuon ohjeen jauhomäärä desilitroissa on 3 ja 3/4 minun laskuopin mukaan.

      Tuon ohjeen mukaan tehdessä tulee n. 10-14 lettua, jos käyttää lettupannua.

      • Näköjään kupin koko on muuttunut mukiksi viime vuosina. Hyvä tietää…

      • Tai jos Suomessa on eri mitat kuin Briteissä tai Jenkeissä? En osaa sanoa. Ostin omat mittani Briteissä ollessani ja pääsääntöisesti olen pärjännyt niillä hyvin, kun olen soveltanut ulkomaisia ohjeita.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s