Uunilohta kera uunikasvisten

Uunilohta porkkanoilla.

Uunilohta porkkanoilla.

Isän luona tuli tehtyä kalaa useamman kerran. Tai lohta, koska se on ainoa, mitä tulee syötyä edes melko usein. Savustuspönttökin löytyy, mutta olin laiska enkä jaksanut vaivautua sen suhteen (vaikka isä onkin yleensä se joka hoitaa savustamisen), joten tein uunissa. Helppoa, yksinkertaista ja maukasta. Varsinkin, kun normaalikokoisessa uunissa voi samalla paistaa myös lisukkeet samalla pellillä: toisella kertaa laitoin bataattia ja toisella porkkanaa.

Koko annoksen valmistamiseen menee noin tunti. Sinänsä on melkolailla aivan sama käytätkö tuoretta lohta vai vakuumipakattua, valmistusprosessi ei muutu. Ero on lähinnä maussa ja hinnassa ja annoksen ekologisuudessa. Mutta ei takerruta niihin nyt.

Annos on kahdelle niin, että kalasta jää vielä seuraavallekin päivälle.

1 lohi
1/2 bataattia tai 3-5 porkkanaa
(ekstra)neitsytoliiviöljyä
ruususuolaa
voita

Laita uuni lämpiämään 220 C asteeseen ja vuoraa uuninpelti leivinpaperilla. Nosta kala pellille niin, että pellille jää selkeästi tyhjää tilaa ja pyyhi lihan pinta talouspaperilla puhtaaksi (poistaa ylimääräisen rasvan, niljan ja mahdolliset suomut). Sirottele lohen päälle tasaisesti suolaa ja veistä päälle myös muutama ohut siivu voita (ne voi myös asettaa kalaan tehtyihin viiltoihin, mutta mielestäni voi leviää tehokkaammin, jos sen vain asettaa kalan päälle).

Huuhtele ja kuori bataatti ja/tai porkkanat (kukaan ei tosiaan kiellä käyttämästä molempia, tai mitä tahansa haluamaasi kasvista tai juuresta). Pilko bataatti/porkkanat pieniksi tasakokoisiksi siivuiksi, kaada pellille reilu loraus (ekstra)neitsytoliiviöljyä ja vaikka puulastaa käyttäen pyörittele kasvikset öljyssä niin, että öljy on levinnyt tasaisesti. Sen tarkoitus on paitsi maustaa kasviksia, myös suojata niitä kuivumiselta. Sirottele päälle hivenen suolaa, ja kun uuni on valmis, lykkää pelti uunin keskitasolle ja paista n. 23 minuuttia.

Jos olet levittänyt kasvikset pellille tasaisesti niin, että ne eivät ole täysin kiinni toisissaan, lopputuloksena pitäisi olla sopivasti paistunut kala sekä päältä rapeat, sisältä pehmeät uunikasvikset. Jos teet ruokaa useammalle kuin kahdelle hengelle, voit lisätä kasvisten määrää ja joko paistaa ne kokonaan eri pellillä tai antaa niiden paistua toisissaan kiinni. Jos niillä ei ole tilaa ”hengittää”, lopputuloksena on edelleen ihan syötävät ja hyvänmakuiset, mutta hieman ehkä liian pehmeät ja vähän vetiset kasvikset.

Kalan voi tarjoilla vastapuristetun sitruunamehun kera. Nom nom, hyvää!

Uunilohta bataatin kera.

Uunilohta bataatin kera. Nurkassa oleva valkoinen tahna on majoneesia.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s