Helppo, gluteeniton kinkkupiiras

gluteeniton kinkkupiirasJostain syystä piiras missään muodossa oli meidän perheessä melko tuntematon suuruus, kun olin lapsi. (Tai muistan hämärästi jonkun äidin tekemän purjopiiraan, joka ei tehnyt kovin hyvää vaikutusta, koska en ollut, enkä edelleenkään ole mikään suuri purjon ystävä.) Yläasteella kuitenkin tehtiin kinkkupiirasta ja ihastuin siihen täysin, koska se oli järjettömän helppo, kohtalaisen nopea ja älyttömän hyvää. Silloinen ohje tosin sisälsi vehnäjauhoja, ja jossain vaiheessa kokeilin itse vehnäleseillä ja lähinnä se vain pahensi tilannetta, koska vatsa ei tykännyt yhtään leseistä. Sitten, kun pudotin vehnät ja viljat pois, kokeilin ohjetta uudestaan, mutta käytin pohjaan mantelijauhoja. Lopputulos oli edelleen hurjan hyvänmakuinen, mutta viimein ilman kovia kipuja! Resepti tuli siis jäädäkseen.

Alkuperäinen ohje on tosiaan jostain yläasteen köksänkirjasta ja nykyinen on muokattu Kaisa Isotalon ja Raija Kuittisen Kotiruoka-kirjan perusteella, jonka sain äidiltä, kun muutin kotoa. Ohje on yksinkertainen ja helppo ja taipuu moneksi pelkästään sisusten vaihtamisella.

gluteeniton kinkkupiiras

POHJA

100 g voita
2 dl mantelijauhoja
(ripaus suolaa)
(1 tl paprikajauhetta)
2 rkl vettä

TÄYTTEET

150-200 g kinkkua
herne-maissi-paprika-sekoitus
1 jumboherkkusieni
100-200 g juustoraastetta
2-3 kananmunaa
2 dl kuohukermaa
ripaus mustapippuria

Täytteitä voi tosiaan vaihtaa oman maun mukaan, olen käyttänyt myös jauhelihaa ja paprikaa, mutta todennäköisesti myös savulohi tai broilerisuikaleet tai pelkät kasvistäytteet maistuisivat ihan yhtä hyvin. Periaatteessa sisällöksi käy melkein kaikki ruuanjämät, joita jääkaapista löytyy.

Voin voi joko sulattaa mikrossa tai käyttää huoneenlämpöisenä. Sekoita voi ja mantelijauhot ja suola (kannattaa huomioida täytteiden mausteet ja maustaa pohja sen mukaan). Mantelijauhossa ei ole sitkoa, mutta pohja pysyy kyllä kasassa, kun sen esipaistaa. Lisää vesi ja voitele vuoka (n. 23-24 cm piirasvuoka). Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille joko haarukalla tai sormin, kumpi käykään helpommin. Esipaista 200 C asteessa n. 10 minuuttia tai kunnes pohja on kevyen rusehtava.

Kun pohja on uunissa, valmista täytteet: pilko kinkku ja herkkusieni (voit halutessasi paistaa sen voissa etukäteen), sulata pakastevihannekset, pilko paprika – mitä käytätkin täytteenä. Kun pohja on paistunut, ota se uunista ja levitä täytteet tasaisesti pohjan päälle.

Sekoita munamaito korkeassa astiassa (riko munien rakenne haarukalla sekoittamalla, lisää kerma ja mausteet) ja kaada se tasaisesti täytteiden päälle. Paista vielä n. 20-30 minuuttia, tai kunnes munamaito on hyytynyt ja saanut kauniin ruskistuneen värin. Sitten vain aseet esiin ja syömään!

Mainokset

Yksi kommentti artikkeliin ”Helppo, gluteeniton kinkkupiiras

  1. Vaikuttaa taas hyvältä reseptiltä. milloinkahan ehtis itse kokeilla tehdä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s