Blogista ja kirjoittajasta

Hei!

 

Korjataan ensin mahdollinen väärinymmärrys: blogin nimi. Olen 22-vuotias audiovisuaalisen alan opiskelija, joka satunnaisesti työskentelee siivoojana. Minkäänlaista ammattikoulutusta ruoanlaittoon minulla ei ole. Mutta! Olen innokas ruoanlaittaja ja leivonkin mielelläni. Kokkailun pariin jouduin vähän pakon edessä joskus juniorina, kun asuin isän kanssa kahdestaan 10-vuotiaasta lähtien äidin lähdettyä töiden perässä Etelä-Suomeen aina muutaman viikon jaksoiksi, ja ruoanlaitto jäi isän vastuulle silloin, kun äiti ei ehtinyt täyttää pakastinta meille. Aika nopeasti makaroni- ja perunalaatikko vuoroviikoin ja muutama jänis- tai sorsapaisti siellä seassa alkoi käydä vähän tylsäksi, vaikka maussa ei ollutkaan mitään vikaa. Yläasteella alkoivat köksäntunnit, jotka otin valinnaisiksi koko yläasteen ajan. Melko nopeasti meidän ruokalistalle lisättiin risotto ja sämpylät ja erilaiset makeat herkut kuivakakuista mokkapaloihin.

Näillä eväillä ja usealla leipäpalalla sekä kaakaolla selvisin lukion läpi. Keräsin muutaman ylimääräisen kilon huolimatta säännöllisen epäsäännöllisistä urheiluharrastuksistani (koirien lenkittäminen, ratsastus, thainyrkkeily, talvisin luistelin omaksi huviksi). Olen myös kärsinyt pienestä pitäen mysteerisistä vatsavaivoista päivittäin, ja jostain syystä en koskaan älynnyt itse hakeutua lääkäriin, vaan uskoin, kun äiti kuittasi asian sillä, että ”sinä vaan jännität taas jotain” (minä, joka en oikeasti jännitä juuri koskaan). Ensin kokeiltiin hyla-tuotteita, joiden sokerinen maku oli aivan kamala ja kärsin mieluummin vatsakivuista kuin sokerimaidosta. Seuraavaksi tuli onneksi täysin laktoosittomat tuotteet, joita käytin pitkään, joskaan vatsakivut eivät koskaan hävinneet täysin, eivätkä oikeastaan edes vähentyneet pahemmin.

2010 tutustuin uusiin ihmisiin, ja heidän mukanaan myös uuteen tapaan syödä: vähähiilihydraattiseen eli vhh-ruokavalioon. Väittivät, että proteiinipitoisemmalla ruoalla nälkä pysyy loitolla kauemmin, ei väsytä pitkin päivää ja painoakin on mahdollista pudottaa. Päätin kokeilla, kaikki mainitsemani syyt kuulostivat ihan hyviltä.

En koskaan kuitenkaan vaivautunut opettelemaan karppauksen sääntöjä täysin, mutta pudotin leivän, vehnät, pastat, riisin ja perunan pois ruokavaliostani, lisäsin kasviksia niiden tilalle ja vaikka en huomannut painossa suurempia eroja, muut lupaukset täyttyivät: en ollut nälkäinen niin usein, ja väsyttikin vähemmän. Se oli uusi alku, ja siitä päästäänkin tähän blogiin.

Pistin pystyyn tämän blogin, koska kyllästyin selittämään kaikille sukulaisille ja naapureille ja ties kenelle kerta toisensa jälkeen, mitä oikein nykyään syön, kun en enää syö leipää. Viimeisen neljän vuoden aikana olen kiinnostunut ruoan terveysvaikutuksista ja myös ruoanlaitosta ja leipomisesta enemmän, ja löytänyt itselleni sopivan ruokavalion, joka yhdistelee karppausta, paleota ja ihan vain kasvisruokavaliota. Nimittäin tuon karppauskokeilun aikana huomasin yhden ilahduttavan asian: 18 vuotta vaivannut vatsakipu hävisi lähes kokonaan. Sanon lähes, koska aluksi söin vielä satunnaisesti sekä vaaleaa että ruisleipää, ja kun pudotin ne ihan kokonaan pois, vatsakipukin hävisi. En siis koskaan vaivautunut lääkärille tarkistuttamaan asiaa, mutta tajuttuani tuon syy-seuraus-suhteen oletan, että olin kärsinyt joko ihan keliakiasta tai vain jostain vehnän/gluteenin yliherkkyydestä. En ole erityisen kiinnostunut tietämään kummasta on kyse, koska olen karsinut molemmat pois ruokavaliostani täysin ja voinut hyvin. Kun viime lokakuussa osallistuin kokeilumielessä lihattomaan lokakuuhun, totesin että osaan elää myös ilman lihaa, ja sen jälkeen olen vähentänyt myös lihansyöntiä. Syön edelleen kalaa, kanaa ja punaista lihaa, mutta yleensä vain kerrain tai kaksi viikossa, tai en aina edes niin usein. Lihansyönnin vähentämisen seurauksena myös paino on pudonnut viitisen kiloa tähän mennessä.

En ole ammattikokki tai myöskään millään tapaa sertifioitu ravitsemusneuvoja tai -terapeutti tai yhtään mitään. Kuten sanoin, olen av-opiskelija. Tässä blogissa esitetyt mielipiteet on henkilökohtaisiin kokemuksiin perustuvia, ja tämän tyyppinen ruokavalio on sopinut mulle varsin hyvin. Se elää jossain määrin koko ajan, kun kokeilen uusia reseptejä tai opin lisää aiheesta, joten en yritä lokeroida sitä sen ihmeemmin.

Olen usein saanut vastata kysymyksiin kuten ”Mistä oikein saat kuitua, jos et syö leipää?” tai ”Jos vähennät lihansyöntiä, saatko tarpeeksi proteiinia muualta?” Molempiin vastaus on yksinkertainen: kasvikset. Niissä on sekä kuitua, että proteiinia, jos tietää, mitä syö. Tulevien reseptien yhteydessä yritän muistaa selittää lisää siitä miksi syön niin kuin syön.

Yritän syödessäni huomioida myös vuodenajan ja syödä sesongissa olevaa lähiruokaa mahdollisuuksien mukaan. Kompromisseja tulee kuitenkin opiskelijabudjetilla tehtyä, kun jostain syystä on haasteellista saada esim. suomalaista luomua, kun usein vaihtoehdot on joko suomalainen tai luomu, ja silloin tulee vertailtua hintoja ja aika usein kallistun luomun puolelle jos hinnoissa ei ole suurta eroa.

 

Niin siitä blogin nimestä vielä. Mulla on seitsemän enoa joista kuusi on ollut merimiehiä 60-80-luvilla ja niistä kuudesta kolmella on kokin koulutus (ja ovat toimineet laivakokkeina). Lisäksi kirjoitan toista blogia, jonka nimi on Narrilaiva ja maailmanlaita, joten nimi yhdistää blogit toisiinsa, mutta sisältää myös maukkaan ruuan arvostuksen, jonka perin enoiltani. Lisäksi olen vielä ainakin tässä vaiheessa elämääni melko liikkuvainen ihmistaimi, viimeisen neljän vuoden aikana olen muuttanut kuudesti (siihen sisältyy myös muutto Englantiin ja takaisin, kun vietin vuoden opiskelemassa Southamptonissa), joten maisemat ja keittiö vaihtuu, mutta ruoka pysyy. Elämässä siis. Reseptit muuttuu osittain paikan mukaan.

 

Cheers,

Kasper

Mainokset

Yksi kommentti artikkeliin ”Blogista ja kirjoittajasta

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s